Vårt arbete

Själva grundtanken med vårt arbete är att genom räntefria mikrolån hjälpa människor att starta egna småföretag. De kan därigenom försörja sig själva och sina familjer. Förhoppningen är att detta ska lyfta fler och fler ut ur fattigdom och i liten skala bidra till att utveckla landet.

Affärsplan
Den som ansöker om lån får fylla i en enkel affärsplan på en A4-sida.

  • Vad ska man göra/producera ? (affärs-idé)
  • Hur mycket kostar det att producera ?
  • Hur mycket kan man sälja produkten för ?
  • Vilken volym behöves för att kunna försörja sig ?
  • Vilken inkomst får man och på vilken tid kan man då betala tilbaka lånet ?

Lära ut ”företagstänk”
Tanken är att man ska lära sig lite av ”företagstänk” på det sättet att man får hjälp att planera hur mycket man behöver ”producera” för att få in pengar till sin försörjning. Man blir också tvungen att planera för ett överskott som under första tiden går till avbetalning av lånet, men när lånet är slutbetalt, så har man vant sig vid att ha ett litet överskott, som man då kan spara till framtida investeringar i företaget.

Hur lång återbetalningstid ?
Vi har en generös återbetalningstid på 2-3 år eller längre beroende på beloppets storlek. Man kan också få upp till 3 amorteringsfria månader för att man ska kunna komma igång med verksamheten utan stress.

Vad händer om man inte kan betala ?
Om man inte kan betala brukar vi ta en kontakt och se om vi kan hjälpa till på något sätt. Se var har problemen uppstått osv. Kan vi hjälpa till genom t.ex. att skjuta upp avbetalningar el. dyl. så gör vi det. Om det ändå inte fungerar, så kan vi efter styrelsebeslut skriva av lånet.

Vart går pengarna ?
Styrelsen är enligt stadgarna förbjuden att ta ut något som helst arvode. Allt arbete är ideellt, både i Sverige och i Honduras. Endast växlingsavgifter och kostnader för bankkonto, kvittensblock och utskrifter tillkommer. Det gör att mer än 95% av de medel som kommer in går direkt till mikrolån.